З 1 липня 2017 року скасовується державне регулювання цін на продовольчі товари та послуги на ринках
Відповідну Постанову прийняв Кабінет Міністрів України.
Таким чином суб’єкти господарювання формуватимуть ціни у режимі вільного ціноутворення, в залежності від попиту та пропозицій на споживчому ринку.
Нагадаємо, такому рішенню передував пілотний проект з 1 жовтня 2016 року, яким було призупинено державне регулювання. За твердженням Мінекономрозвитку, результат моніторингу запровадження пілотного проекту довів, що призупинення державного цінового регулювання істотно не вплинуло на динаміку цін на споживчому ринку, тому пілотний проект є успішним.
Головна мета дерегулювання - зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та де бюрократизація (дерегуляція) у сфері ціноутворення.
Зокрема, з 1 липня 2017 року скасовується державне регулювання цін на продовольчі товари та послуги в частині встановлення:
торговельних надбавок не вище 15% до оптової ціни виробника (митної вартості) на 15 груп товарів (борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м'ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі);
декларування зміни оптово-відпускних цін на 13 груп товарів (борошно пшеничне вищого, першого і другого сорту, борошно житнє обдирне, крупи гречані, яловичину, свинину, м'ясо птиці (тушка), ковбасні вироби варені, крім вищого сорту, молоко коров'яче питне (пастеризоване, фасоване у плівку), сир кисломолочний з вмістом жиру до 9 відсотків, сметану з вмістом жиру до 20 відсотків, масло вершкове з вмістом жиру до 72,5 відсотка, яйця курячі, цукор-пісок, олію соняшникову);
граничних рівнів рентабельності виробництва борошна та хліба соціальних сортів;
граничних рівнів рентабельності та торговельних надбавок на дитяче харчування;
граничних рівнів рентабельності пакування (фасування) продовольчих товарів, щодо яких запроваджено державне регулювання цін, без урахування вартості сировини не вище ніж 10 відсотків;
державного регулювання цін на послуги на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів.